مجموعه کتاب 24 جلدی ایمونولوژی تخصصی در قالب EPUB3

تلاشی از گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایلام

مولف: دکتر مرتضی حسین زاده

"مجموعه کتاب ایمونولوژی تخصصی" با هدف تجمیع و گرد آوری اکثر اطلاعات و یافته‌ های موجود در مباحث و فصول مختلف کتاب و منابع اصلی ایمونولوژی و ایجاد یک مجموعه نسبتاً کامل از دانسته ‌های موجود برای نخستین بار در ۲۴ کتاب جداگانه تخصصی ایمونولوژی گرد آوری شده است.

جلدهای آینده و در حال تولید ایمونولوژی تخصصی علاوه بر متن و تصوير شامل فيلم، پيوند، ماژول های آزمون و خودارزیابی و محتوای تعاملی در یک بستر واحد هستند و مخاطبین می توانند به طور مستقل فرآیند درك محتوا را با سرعت مدنظر خود پیش ببرند.
مشاهده کاتالوگ ساینیتو

مقدمه مولف کتاب ایمونولوژی تخصصی

پدیده حیات مقدس ترین پدیده خلقت خداوندی در عالم است و در حقیقت تجلی و مظهر صفات جمال و جلال حضرت باری در عالم امکان می باشد. صفاتی چون شعور و ادراک در همه ذرات عالم همراه با محبت و عشقی که به مخلوقات، به امانت سپرده شده است. بنابراین جای تعجبی نیست اگر برای حفظ این پدیده مقدس و پاسداشت سلامت و امنیت در موجودات زنده، سیستم پیچیده ای شامل انواع اندام ها، بافت ها، سلول ها، مولکول ها و هزاران مکانیسم درگیر تحت عنوان سیستم ایمنی یا سیستم دفاعی موجودات زنده بوجود آمده باشد تا از این ودیعه الهی محافظت نماید.

ایمنی شناسی یا علم شناسایی سیستم دفاعی بدن، علمی مستقل و پویا در صدر علوم پایه پزشکی است و تغییرات و دگرگونی های بنیادی را در درک و فهم ما از سناریوی حیات و نظم موجود در مکانیسم های پیچیده حفظ سلامت ایجاد کرده است. نظم حاکم بر سیستم ایمنی، نظمی است شگفت انگیز که موجود زنده برای ادامه زندگی ناگزیر از رعایت اصول آن در تلاشی پیگیر است و لحظه ای از ستیز و پیکار باز نمی ایستد. کیفیت آفرینش موجودات زنده، خصایص خلقت و دنیای شگفت انگیز درونشان صحنه مبارزه ای مستمر و همه جانبه در برابر میلیون ها عوامل بیماریزا و غیر بیماریزا است و هر موجود زنده به کمک سیستم ایمنی شرایط طبیعی را برای ادامه زندگی مساعد می سازد، بنابراین شعور فطری و تکامل مداوم این سیستم است که موجود زنده را از عوامل خطرناک بیرونی و درونی مصون نگه می دارد و به او قدرت تداوم زندگی می بخشد.

در دنیای امروز علم، منابع متعددی برای شناسایی اجزاء و عملکرد سیستم ایمنی وجود دارد که هر یک حاصل سال ها مطالعه، پژوهش و تجربه پدیدآورندگان آن می باشد و هزاران مقاله علمی در هر سال بر غنای این اندوخته گرانبها می افزاید. بسیاری از این منابع در قالب کتاب های ایمونولوژی و با دیدگاه های متفاوتی از قبیل ایمونولوژی سلولی و مولکولی، ایمونولوژی پزشکی، ایمونولوژی بالینی، ایمونولوژی تکاملی و ... از ارزشمندترین منابع علمی موجود در جهان می باشند و برخی از آن ها سال هاست که به عنوان رفرنس درسی در دانشگاه های معتبر دنیا تدریس می شوند.

در ایران نیز چندین کتاب بسیار ارزشمند تالیف اساتید نامدار ایمونولوژی کشور وجود دارد که در یک جلد و تحت فصول متعدد به شناخت اجزاء و عملکردهای متفاوت سیستم ایمنی پرداخته و منبع دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی و حتی تحصیلات تکمیلی بوده اند. اما پرداختن به جزئیات کامل و توضیحات مبسوط هر یک از سرفصل های ایمونولوژی در این کتاب، به صورتی که شامل کلیه اطلاعات موجود در آن مبحث خاص بوده و برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی ایمونولوژی مطلوب و کافی باشد، مقدور نبوده است.

به همین خاطر نویسندگان این مجموعه "کتاب ایمونولوژی تخصصی" تصمیم گرفتند که چنین مجموعه ای تهیه گردد تا در مجلدهای جداگانه با تشریح کامل و پرداختن به همه مستندات موجود و جزئیات مورد قبول دانشمندان روز ایمونولوژی دنیا در هر موضوع تخصصی،که در کتاب منبع به عنوان یک فصل تدوین شده اند، پرداخته و از آخرین اطلاعات، کتاب تخصصی موضوعی، مقالات علمی مرتبط و نتایج آخرین پژوهش ها در رابطه با مبحث مورد نظر بهره گیرند و نیاز پایه ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی ایمونولوژی و دستیاران رشته های مختلف بالینی را مرتفع سازند. البته شایان ذکر است که این مجموعه به هیچ وجه، نیاز این دانشجویان را از دسترسی و مطالعه مقالات روز دنیا برطرف نمی سازد.

به همین خاطر پدیدآورندگان این مجموعه، 24 مبحث یا فیلد اصلی در رشته ایمونولوژی را فهرست کرده و تصمیم گرفتند که بحول و قوَه الهی برای هر مبحث، کتاب جداگانه ای تدوین و گردآوری شود تا بصورت کاملا تخصصی، در هر جلد فقط مباحث مربوطه مورد بررسی و نقد قرار گرفته و مستندی کامل، جامع و مانع برای علاقمندان و فراگیران فراهم گردد. در جدول صفحه بعد عناوین 24 گانه این مجموعه که تحت نام "مجموعه کتاب ایمونولوژی تخصصی" نامگذاری شده است، در منظر مبارک اساتید بزرگوار، همکاران ارجمند، محققین گرامی و دانشجویان عزیز قرار می گیرد.

ناگفته پیداست که چون این حرکت بزرگ برای اولین بار در کشور صورت می گیرد تا کلیه مباحث مختلف و مربوط به یک رشته تخصصی تدوین و گردآوری شود، به هیچ وجه خالی از ایراد، اشکال و انتقاد نمی باشد و حقیر و سایر همکاران در تدوین این مجموعه نیازمند هر گونه همفکری، پیشنهاد و انتقاد سازنده از سوی همه مخاطبین محترم هستیم. همچنین با توجه به روند رو به رشد و افزایش تصاعدی دانش بشری و یافته های علمی در هر یک از این فیلدهای تخصصی، دست نیاز و همکاری به سوی همه اساتید، پژوهشگران و دانشجویان عزیز تحصیلات تکمیلی ایمونولوژی دراز می کنیم تا در ادامه مسیر و برای بروزرسانی مستندات علمی این مجموعه به ما یاری رسانند و در جلدهای بعدی جزء نویسندگان اصلی این مجموعه باشند.

در همینجا لازم می دانم که از تمامی اساتید بزرگوار و فرهیخته، محققین گرامی، دانش پژوهان عزیز و دانشجویان سخت کوش عرصه ایمونولوژی کشور، خاضعانه و خاشعانه درخواست کنم که با دقت و ظرافت بر تلاش این مجموعه نظارت داشته و ما را از نظرات ارزشمند، پیشنهادات راهگشا و انتقادات سازنده محروم نفرمایند.
دکتر مرتضی حسین زاده
استادیار ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایلام

image description
image description

جلد اول: تعریف، تاریخچه و تکامل سیستم ایمنی

در اولین جلد از مجموعه کتاب ایمونولوژی تخصصی، نویسندگان به مبحث تعریف، تاریخچه و تکامل سیستم ایمنی در جانوران پرداخته و خواننده را از اساس با تعاریف پایه و بنیادی علم ایمنی شناسی آشنا کرده و سپس ویژگی های کلیدی سیستم ایمنی و اصطلاحاتی چون ایمنی ذاتی، ایمنی تطبیقی، مفهوم پاسخ های ایمنی، اصول بنیادین سیستم ایمنی، سلول های درگیر در این سیستم، مفهوم آنتی ژن و آنتی بادی، تولرانس یا تحمل ایمونولوژیک، اصول تنوع در پاسخ های ایمنی، گیرنده های آنتی ژنیک در سلول های ایمنی، سایتوکاین ها، مولکول های سازگاری نسجی و سیستم کمپلمان پرداخته و سپس در فصل دوم تاریخچه فعالیت ها، اکتشافات و تدوین مفاهیم اساسی سیستم ایمنی را از نظر خواننده می‌گذرانند. در فصل سوم نیز نگاهی به مفهوم، جزئیات و چگونگی تکامل مولکول ها، سلول ها، بافت ها، اندام ها و مکانیسم های پاسخدهی سیستم ایمنی در سلسله جانوری انداخته می شود.

image description
image description

جلد دوم: سلول های ایمنی ذاتی و اندام های لنفاوی

در این کتاب و به عنوان جلد دوم از مجموعه کتاب تخصصی ایمونولوژی، نویسندگان به سلول های ایمنی ذاتی و اندام های لنفاوی پرداخته و در بخش اول سلول های ایمنی ذاتی با ذکر کلیه مشخصات، جزئیات، دسته بندی، زیر گروه ها، ساختار و عملکرد توضیح داده شده است. در فصل اول به بیگانه خوارهای چند هسته ای، در فصل دوم به بیگانه خوارهای تک هسته ای، در فصل سوم به سلول های دندریتیک، در فصل چهارم به ماست سل ها، بازوفیل ها و ائوزینوفیل ها، در فصل پنجم به لنفوسیت ها، در فصل ششم به سلول های کشنده طبیعی و در فصل هفتم به سلول های کشنده طبیعی NKT پرداخته شده است. سپس در بخش دوم اعضاء و اندام های لنفاوی مورد بررسی دقیق قرار گرفته و در فصل اول به ارگان های لنفوئیدی اولیه، در فصل دوم به ارگان های لنفوئیدی ثانویه و در فصل سوم اصطلاح ارگان های لنفوئیدی ثالثیه با ذکر کلیه مباحث مربوط به ساختار و عملکرد اعضاء و بافت های لنفاوی موجود در این تقسیم بندی شرح داده شده است.

image description
image description

جلد سوم: ساختار و عملکرد آنتی ژن ها و آنتی بادی ها

در این کتاب و به عنوان جلد سوم از مجموعه کتاب تخصصی ایمونولوژی، نویسندگان به مبحث ساختار، انواع و عملکرد آنتی‌ ژن ها (پادگن ها)، آنتی‌ بادی ها (پادتن ها) و همچنین شرایط، اصول، قوانین و انواع واکنش های آنتی‌ ژن-آنتی‌ بادی و انواع آنتی‌ بادی های پلی کلونال، مونوکلونال و نوترکیب پرداخته اند. در فصل اول تعریف آنتی ژن، ایمنی زایی (ایمونوژنیستی)، عوامل موثر در ایمونوژنیسته و تقسیم بندی کامل انواع آنتی ژن ها با توجه به خصوصیات ساختاری و عملکردی آن ها بطور کامل بحث شده و در فصل دوم مبحث شیرین و کاربردی آنتی بادی ها یا ایمونوگلوبولین ها با ذکر کلیه مطالب مربوط به کشف، خواص، ساختمان، انواع، اصطلاحات، زیرگروه ها، عملکردها، گیرنده های مختلف، تاثیرات آنزیمی، فعالیت های عملیاتی و بیماری های مرتبط با آن ها به تفصیل صحبت شده است. در فصل سوم مبحث کاملا جدید و کاربردی اصول و قوانین حاکم بر واکنش های آنتی‌ ژن-آنتی‌ بادی با ذکر کلیه فرمول ها و نمودارهای مرتبط با کینیتیک این واکنش ها بحث شده و بالاخره در فصل چهارم آنتی بادی های پلی کلونال، مونوکلونال و نوترکیب از ابتدا یعنی تاریخچه و نحوه تولید، تا انواع و عملکردهای متنوع و استفاده های کاربردی آنان توضیح داده شده است.

image description
image description

جلد چهارم: تکامل لنفوسیت ها در ایمنی تطبیقی

در این کتاب و به عنوان جلد چهارم از مجموعه کتاب تخصصی ایمونولوژی، نویسندگان به مبحث تولید، بلوغ و تکامل لنفوسیت های B و T در سیستم ایمنی تطبیقی یا اکتسابی پرداخته و جدیدترین اکتشافات و نظریه ها را همراه با جزئیات کلیه مراحل تکاملی، مکانیسم های مولکولی و نوترکیبی، مولکول های سطحی، فاکتورهای رونویسی و زیرمجموعه های عملکردی مختلف گردآوری کرده اند. در فصل اول تولید و بلوغ لنفوسیت های B ابتدا در موش و سپس انسان مورد بررسی دقیق قرار گرفته و کلیه مکانیسم ها و تحولاتی که موجب بازآرایی یا نوترکیبی ژن های پذیرنده آنتی ژن در این سلول می شود، همراه با اختلافات و شباهت های موجود در این دو گونه تحلیل شده و نمونه های دیگری از بلوغ لنفوسیتی در گونه هایی مانند جوجه و خرگوش مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل دوم نیز کلیه مراحل تولید، مهاجرت، بلوغ، تکامل و ایجاد زیرگروه های مختلف عملکردی در سلول های T با ذکر مکانیسم ها و جزئیات کامل همراه با مراحل فعالیت و فاکتورهای رونویسی لازم در زیر مجموعه های مختلف این سلول ذکر گردیده است.

image description
image description
image description
image description

جلد پنجم: ساختار و عملکرد سیستمی سلولی

در جلد پنجم از مجموعه کتب تخصصی ایمونولوژی، نویسندگان به مبحث ساختار و عملکرد سیستم ایمنی سلولی پرداخته و با جزئیات کامل منطبق بر آخرین منابع روز ایمونولوژی دنیا و مقالات مروری معتبر در این خصوص، مطالب ارزشمند و بدیعی را فراهم نموده ‌اند. در فصل اول این کتاب، مروری بر کلیات و مباحث موجود در مورد لنفوسیت T همراه با کلیه اطلاعات روز دنیا جمع ‌آوری ‌شده و در فصل دوم و سوم، به‌ صورت کاملاً تخصصی تمامی یافته‌ های تائید شده دانش ایمونولوژی در مورد سلول‌ های زیرگروه TCD4+ و TCD8+ با دقت و ظرافت گنجانده شده است.

image description
image description

جلد نهم: سیستم ایمنی در بافت های ممتاز بدن

در این کتاب و به عنوان جلد نهم از مجموعه کتاب تخصصی ایمونولوژی، نویسندگان به مبحث عملکرد سیستم ایمنی در بافت های ممتاز یا متمایز بدن که از آن ها بنام privilege sites نام برده می شود، پرداخته اند و در هر فصل کلیه بافت ها، سلول ها، مولکول ها، سایتوکاین ها، مکانیسم های تحریکی و مهاری و علل و عوامل اختصاصی عملکرد سیستم ایمنی در اینگونه بافت ها را با دقت و ظرافت به تصویر کشیده اند. در این کتاب فصول متعددی مانند ایمنی در بافت ها و اندام های مخاطی، ایمنی در دستگاه گوارش، ایمنی در دستگاه تنفسی، ایمنی در دستگاه بینایی و چشم، ایمنی در پوست، ایمنی در کبد، ایمنی در مکان های دیگر مصون از ایمنی و همچنین مطالبی در مورد واکسن های مخاطی تنظیم گردیده است.